ADRES BIURA

Sharm El Sheikh-Hadaba-Biuro 16

(obok sklepu "METRO" i przed Alf Leila wa Leila)


Po przylocie do Egiptu prosze wysłac SMS pod numer +201000531801 (aktywny całą dobę) w Egipcie o treści "nazwa hotelu i numer pokoju". My umówimy się z Państwem na spotkanie przy hotelu.




Wyszukiwarka




warto wiedzieć

 

2.Wiza w Egipcie
Jeśli Państwo chcą odwiedzić Egipt muszą Państwo posiadać paszport ważny co najmniej 6 miesięcy oraz wizę, która umożliwi Państwu miesięczny pobyt w Egipcie.
W zależności od tego, czy chcą Państwo podróżować i w jakie rejony ta podróż będzie miała miejsce wyróżniamy dwa rodzaje wiz, Wizę Egipską i Sinay Only.

Wizę Egipską kupują Państwo zaraz po wylądowaniu w Sharm El Sheikh kosztuje ona 25$. Następnie udają się Państwo do okienek wizowych lub do oczekujących Was rezydentów, którzy posiadają darmową kartę wjazdową. Wypisują Państwo tylko rubryki o nazwie: imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia, numer paszportu, nazwę hotelu. Z tak wypełnioną kartą udają się Państwo do kontroli paszportów, a następnie po odbiór bagaży.
                               
Uwaga: -Jeśli Państwo wybierają się do Kairu, Luksoru lub Parku Narodowego Ras Mohammed(autokar) niezbędna będzie w takim przypadku wiza!
             - Jeśli przekroczymy granicę Egiptu, to wiza zostanie unieważniona! Jeśli Państwo mają zamiar odwiedzić  Kair i Jerozolimę, to  proszę w pierwszej kolejności udać się do Kairu.
             - Pozostając w Egipcie dłużej niż 28 dni nie mogą Państwo wracać lotem czarterowym.
             - Bardzo ważne jest, aby na wizie był przybity stempel, ponieważ inaczej wiza nie jest ważna.

 
Sinay Only jest to 14 dniowa bezpłatna wiza, którą Państwo otrzymują zaraz po wylądowaniu w Sharm El Sheikh. Korzystamy z niej, jeśli nie wybieramy się na wycieczkę do : Kairu, Luksoru, czy Parku Narodowego Ras Mohammed, nie możemy się również poruszać drogą w stronę Kairu. Aby skorzystać z tej wizy wypisują Państwo darmową kartę wjazdową, którą Państwo pobiorą z okienka wizowego lub od rezydenta. Wypisują Państwo tylko rubryki o nazwie: imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia, numer paszportu, nazwę hotelu. Z tak wypełnioną kartą udają się Państwo do kontroli paszportów, tam otrzymujemy stempel. Jeśli  kontroler zapyta nas o wizę to  my odpowiadamy ,,Sinay Only”. Następnie udajemy się po odbiór bagaży.

                                                             

Uwaga:  -Mając tą wizę nie mogą Państwo przebywać na terenie Egiptu dłużej niż 14 dni.  
              -Mając tą wizę nie mogą Państwo wybrać się na wycieczkę do Kairu, Luksoru i Parku Narodowego Ras Mohammed(autokar).
              -Do zwiedzania Petry i Jerozolimy wystarczy Państwu tylko ta wiza.